Gremo iz šole

EKSKURZIJE

Za dijake Ekonomske šole tekom šolanja organiziramo številne ekskurzije, na katerih dijaki pridobijo strokovna znanja in širijo svoja obzorja. V drugem letniku tako odidejo na enodnevno ekskurzijo po zamejski Sloveniji, kjer si ogledajo znamenitosti mest Trst, Gradež in Oglej, povzpnejo se na grad Miramar in se poklonijo spominu žrtvam vojn v Rižarni in Sredipolju.

Proti koncu šolskega leta dijaki drugega letnika odidejo na dvodnevno ekskurzijo po Šaleški dolini. Tam obiščejo podjetje Gorenje, se sprehodijo po mestu in odkrijejo posebnosti najmlajšega mesta v Sloveniji, se sprostijo ob Velenjskem jezeru in v Slovenskem muzeju premogovništva spoznajo težko življenje rudarjev. Naslednji dan se odpeljejo čez mejo, na Avstrijsko Koroško, kjer si ogledajo znamenitosti, povezane z zgodovino Slovencev.

V tretjem letniku dijaki obiščejo kar dve prestolnici, Bratislavo in Dunaj. V Bratislavi si ogledajo katedralo sv. Martina, kjer so ustoličevali ogrske kralje, peljejo se mimo palače Pallfy, v kateri je 6-letni Mozart igral zbranemu madžarskemu in slovaškemu plemstvu. V bližini prestolnice si ogledajo tudi tovarno vozil Volkswagen. Drugi dan se odpeljejo na Dunaj, kjer se sprehodijo po mestu in spoznajo glavne znamenitosti Dunaja: spomenik Marije Terezije, cesarsko grobnico, cerkev sv. Štefana. Ogled pa zaključijo z morda najbolj znano in nenavadno stanovanjsko hišo v Evropi znanega umetnika, slikarja, kiparja, arhitekta in filozofa Hundertwaserja.

V zaključnem letniku odidejo v Ljubljano, kjer si ogledajo parlament, Plečnikovo Ljubljano in eno od finančnih institucij: Ljubljansko borzo, KD Group, Banko Slovenije.

PODJETNIŠKI TABOR

Ker se zavedamo pomena razvijanja podjetniških kompetenc pri dijakih, že od leta 2012 za dijake 1. letnikov tehničnih šol organiziramo tridnevni podjetniški tabor v Murski Soboti. Tabor ni namenjen samo snovanju podjetniških idej, temveč tudi spoznavanju kulturnih, zgodovinskih in kulinaričnih značilnosti Prekmurja; dijaki se med drugim osvežijo v Termah 3000 in obiščejo eno izmed uspešnih prekmurskih podjetij.

PROJEKTI DAN

Dijaki 1. letnikov v aprilu, ko Občina Postojna slavi svoj občinski praznik, spoznava šolski okoliš. V okviru projektnega dneva z naslovom »Postojna, kraj mojega šolanja«, spoznavajo geografske, zgodovinske, kulturne in gospodarske značilnosti Postojne. Obiščejo Notranjski muzej, si ogledajo staro mestno jedro in obiščejo eno izmed postojnskih podjetij.


(Število obiskov: 1)