V četrtek, 3. 5. 2018, smo se dijaki 3. S razreda odpravili na izlet v sklopu predmeta Poslovanje podjetij. Izlet smo si dijaki organizirali sami. V jutranjih urah smo se z vlakom iz Postojne odpravili proti Ljubljani. Naša prva postaja ekskurzije je bila Druga violina, ki se nahaja v starem delu Ljubljane. Druga violina je restavracija, ki se od drugih razlikuje v tem, da je organizirana kot socialno podjetje. Bistvo socialnega podjetništva je, da na trg dela vključijo dolgotrajno brezposelne osebe in se jih angažira tako, da si samostojno ustvarijo prihodke in poskrbijo za lastno preživetje. Tudi v tej restavraciji zaposlujejo težje zaposljive osebe – v tem primeru osebe s posebnimi potrebami iz Centra za usposabljanje Dolfke Boštjančič.

Skrbijo za slovensko hrano in zato je njihov jedilnik baziran na hrani iz različnih slovenskih regij. Poleg jedi iz domače slovenske kuhinje, kjer poudarjajo ekološko pridelavo, ponujajo tudi hrano za različne diete, torej brez sladkorja, glutena, z manj beljakovin. Nočejo, da ljudje hodijo k njim zaradi pomilovanja uporabnikov, ampak da se vračajo zaradi dobre hrane. Poleg osnovne dejavnosti v restavraciji pogosto organizirajo različne kulturno-umetniške programe z namenom vključevanja invalidov v družbo ter s prodajo izdelkov varovancev Centra za usposabljanje.

Po ogledu socialnega podjetja smo imeli nekaj prostega časa za sprehod po starem delu Ljubljane in kosilo. Druga postaja naše ekskurzije je bila vožnja z ladjico po reki Ljubljanici. Na skoraj uro dolgi plovbi smo tako videli Ljubljano iz druge perspektive ter uživali v pogledu na naravo, ki krasi naše glavno mesto.

Po pristanku smo se odpravili proti glavni železniški postaji. Domov smo prišli v poznih popoldanskih urah.

Izlet nam je bil všeč, saj smo se imeli lepo, spoznali smo zanimivo podjetje, katerega nobeden od nas še ni zasledil v Sloveniji ali celo izven nje, ter se popeljali z ladjico. Imeli smo tudi srečo, saj nas je cel čas spremljalo prijetno sonce.

Ana in Irma, 3. S


(Število obiskov: 15)
Dostopnost