Gremo iz šole

Podjetniški tabor za strokovne šole v Murski Soboti

Ker se zavedamo pomena razvijanja podjetniških kompetenc pri dijakih, že od leta 2012 za dijake 1. letnikov tehničnih šol organiziramo tridnevni podjetniški tabor v Murski Soboti. Tabor ni namenjen samo snovanju podjetniških idej, temveč tudi spoznavanju kulturnih, zgodovinskih in kulinaričnih značilnosti Prekmurja; dijaki se med drugim osvežijo v Termah 3000 in obiščejo eno izmed uspešnih prekmurskih podjetij.

Tudi letos smo z dijaki 1. letnikov strokovnih šol odšli na tridnevni podjetniški tabor v Mursko Soboto.

Na tabor smo štartali že zgodaj zjutraj v sredo, 3. 6. 2019, saj je bil pred nami pester in dolg dan.

Prvi dan smo si ogledali nekaj pomembnih znamenitosti prekmurskega tradicionalnega življenja. Obiskali smo lončarsko delavnico v Filovcih, kjer smo spoznali eno izmed najstarejših obrti pri nas. Prikazali so nam oblikovanje sveže gline na lončarskem vretenu ter žganje v peči, ki glino spremeni v keramični izdelek. Spoznali smo pomen sobivanja z naravo, kako so v preteklosti ljudje živeli z zemljo, jo oblikovali in izdelovali izdelke, ki so bili potrebni za vsakdanje življenje.

Dan smo nadaljevali z obiskom Otoka ljubezni, ki se nahaja v neposredni bližini Beltincev, in vožnjo z brodom po reki Muri, kjer smo videli tudi plavajoči mlin. Mlin je bil izgrajen leta 1999 po izvirnih načrtih in se tudi danes uporablja za mletje ajdove, pšenične, ržene, pirine in koruzne moke.

Obiskali smo tudi domačijo Pomelaj, kjer smo spoznali še eno tradicionalno prekmursko dejavnost – ličkanje. Na domačiji so nam prikazali izdelavo različnih izdelkov iz ličja. Okrepili smo se tudi z degustacijo domače marmelade, praženimi bučnimi semeni in bezgovim sokom.

Dan smo zaključili z obiskom Expano – interaktivna razstava, kjer smo doživeli Pomurje v malem. Ogledali smo si 3D predstavitev Pomurja skozi čas, spoznali skrite dele in druge manjše znamenitosti, ki oblikujejo ta prostor. Tu smo poskusili tudi najznamenitejšo sladico – prekmursko gibanico.

Po četrtkovem zajtrku smo najprej imeli predavanje o bontonu, kjer smo spoznali osnovna pravila obnašanja v poslovnem in zasebnem življenju.

Podjetniške delavnice v izvedbi Geom-a so potekale v prostorih Ekonomske šole Murska Sobota. Dijaki so dobili različne probleme, ki so jih po skupinah reševali in na ta način spoznali, kako lahko isti problem rešimo na več načinov. Po kosilu je sledilo popoldansko kopanje v Termah 3000 v Moravskih toplicah.

Tudi zadnji dan je bil poln dejavnosti. Začeli smo ga z nadaljevanjem podjetniških delavnic, kjer so dijaki predstavili svoje rešitve problemov. Pred odhodom domov smo obiskali še dve podjetji – Roto in Radensko. Predstavili so nam njihovo poslovanje in pokazali njihov proizvodni proces.

Mestni muzej Ljubljana, Hiša EU in sejem Natour alpe-adria

V četrtek, 30. 1. 2020, smo z dijaki tretjih letnikov Ekonomskega tehnika v okviru interesnih dejavnosti odšli v naše glavno mesto – Ljubljano.

Najprej smo si ogledali stalno razstavo v  Mestnem muzeju Ljubljana, ki predstavlja materialno in nematerialno dediščino s področja zgodovine samega mesta in širše okolice.

Predstavili so nam življenje ljudi in njihova bivališča na kolih, ki so bila dvignjena nad močvirnato pokrajno. Videli smo tudi slavno leseno kolo z osjo, staro več kot 5.200 let, in druge pripomočke, ki so jih uporabljali za življenje in lov. Na razstavi smo spoznali tudi Ljubljano v času antike in pomen rimskega cesarstva na našem področju, v času srednjega veka, ko se je v Ljubljani razilo meščansko življenje in so velik pomen dobili tudi trgovci ter različni cehi, in v novem veku, ko je mesto postalo mesto kulture in nacionalnih idej. Razstavo smo zaključili »pankovskem« vzdušju v obdobju osamosvojitve Slovenije.

Ekskurzijo smo nadaljevali v Hiši Evropske unije, ki se nahaja na Dunajski cesti v Ljubljani. Tam smo prek interaktivnega multimedijskega centra spoznali Evropsko unijo – kako delujejo institucije EU, kako poteka navadni delovni dan človeka zaposlenega v institucijah, delo Evropskega parlamenta in evropskih komisarjev ter funkcije posameznih institucij.

Obisk prestolnice smo zaključili z obiskom 31. sejma Natour Alpe-Adria. Sejem je bil na Gospodarskem razstavišču in ima pomembno vlogo za Slovenski turizem, saj je to osrednji sejemski dogodek pri nas. Na sejmu smo lahko videli kar 350 razstavljavcev iz kar 13 držav. Tudi na letošnjem sejmu je bila osrednja nit zeleni in aktivni turizem ter kamping in karavaning.

EKSKURZIJE

Za dijake Ekonomske šole tekom šolanja organiziramo številne ekskurzije, na katerih dijaki pridobijo strokovna znanja in širijo svoja obzorja. V drugem letniku tako odidejo na enodnevno ekskurzijo po zamejski Sloveniji, kjer si ogledajo znamenitosti mest Trst, Gradež in Oglej, povzpnejo se na grad Miramar in se poklonijo spominu žrtvam vojn v Rižarni in Sredipolju.

Proti koncu šolskega leta dijaki drugega letnika odidejo na dvodnevno ekskurzijo po Šaleški dolini. Tam obiščejo podjetje Gorenje, se sprehodijo po mestu in odkrijejo posebnosti najmlajšega mesta v Sloveniji, se sprostijo ob Velenjskem jezeru in v Slovenskem muzeju premogovništva spoznajo težko življenje rudarjev. Naslednji dan se odpeljejo čez mejo, na Avstrijsko Koroško, kjer si ogledajo znamenitosti, povezane z zgodovino Slovencev.

V tretjem letniku dijaki obiščejo kar dve prestolnici, Bratislavo in Dunaj. V Bratislavi si ogledajo katedralo sv. Martina, kjer so ustoličevali ogrske kralje, peljejo se mimo palače Pallfy, v kateri je 6-letni Mozart igral zbranemu madžarskemu in slovaškemu plemstvu. V bližini prestolnice si ogledajo tudi tovarno vozil Volkswagen. Drugi dan se odpeljejo na Dunaj, kjer se sprehodijo po mestu in spoznajo glavne znamenitosti Dunaja: spomenik Marije Terezije, cesarsko grobnico, cerkev sv. Štefana. Ogled pa zaključijo z morda najbolj znano in nenavadno stanovanjsko hišo v Evropi znanega umetnika, slikarja, kiparja, arhitekta in filozofa Hundertwaserja.

V zaključnem letniku odidejo v Ljubljano, kjer si ogledajo parlament, Plečnikovo Ljubljano in eno od finančnih institucij: Ljubljansko borzo, KD Group, Banko Slovenije.

PROJEKTI DAN

Dijaki 1. letnikov v aprilu, ko Občina Postojna slavi svoj občinski praznik, spoznava šolski okoliš. V okviru projektnega dneva z naslovom »Postojna, kraj mojega šolanja«, spoznavajo geografske, zgodovinske, kulturne in gospodarske značilnosti Postojne. Obiščejo Notranjski muzej, si ogledajo staro mestno jedro in obiščejo eno izmed postojnskih podjetij.


(Število obiskov: 364)
Dostopnost